top of page
 • Writer's pictureIntegralium

La Regla com a indicador de Salut

Moltes noies veuen la regla com una incomoditat o com una eina únicament per poder tenir fills . Però hauriem d’entendre la menstruació com un indicador de la salut hormonal ; i com una oportunitat que té la dona cada mes per depurar-se. L’organisme aprofita la gran capacitat depurativa que té aquesta per eliminar substàncies que ja no necessita, com hormones, metabòlits, toxines, líquids, triglicèrids, colesterol…

Així doncs, és un moment fantàstic de depuració i renovació que podem aprofitar cada mes per guanyar salut.


COM FUNCIONA EL CICLE MENSTRUAL?


El cicle menstrual es un procés biològic periòdic que té lloc des de la menarquia fins a la menopausa.

Té una durada mitjana de 28 dies des del primer dia de la regla fins al primer dia de la següent.

Hi han diverses hormones implicades :

Per part de la Hipòfisis: la LH, i la FSH. I per part dels Ovaris: els Estrògens i la Progesterona.És un cicle que es pot dividir en 2 etapes: La Fase Fol·licular i la Fase Lútia. • Fase folicular (pre-ovulatoria): En aquesta fase els ovaris alliberen estrògens, que estimulen el desenvolupament de l’ovòcit dins de l’ovari per ser alliberat en l’ovulació. Aquest procés es veu reforçat per la FSH secretada per la hipòfisi, que ajuda a fer que l’ovòcit maduri. Els estrògens creixen progressivament i estimulen l’endometri a engrossir-se, fins que se secreta el pic d’hormona luteïnitzant (LH), que estimula l’ovulació i l’alliberament a l’ovari de l’ovòcit. Si estas buscant un embaras convé que sapiguis que l’ovulació es dóna uns 14 dies abans del primer dia de l’aparició de la regla següent. D’aquesta manera, els dies més fèrtils són aproximadament 3 dies abans i el dia després de l’ovulació.

 • La fase lútia (post-ovulatoria). En aquesta fase, els ovaris alliberen progesterona, que ajuda a construir i engrossir l’endometri i a protegir l’embrió si s’ha concebut. Si no es produeix l’embaràs, tot l’entapissat endometrial es desprèn i es produeix una hemorràgia que col·loquialment anomenem regla que sol durar 4 dies (+/- 2 dies)


Durant aquestes fases es produeixen variacions físiques, emocionals i bioquímiques.


QUINS PROBLEMES PODEN APARÈIXER?


ALTERACIONS EN LA FASE FOL·LICULAR:

En aquest cas trobarem desordres ovulatoris: oligoamenorrea o amenorrea, és a dir absència de regla o cicles molt espaiats, de més de 35 dies.

Les principals causes són:

 • Estrès metabòlic / emocional

 • Hiperprolactinemia

 • Hipotiroïdisme

 • Iatrogènic (teràpia anticonceptiva estrogènica)

 • SOP : Síndrome d'Ovaris Poliquístics.

 • Fallo ovàric prematur, etc.

A vegades podem tenir la regla sense ovular , és el que s’anomena Sagnat uterí disfuncional anovulatori.

Ho podem sospitar quan tenim:

 • Cicles de més de 35 dies

 • Sagnat que dura més dies del normal, 7 o més

 • Sagnat molt abundant (expulsar coàguls grans, necessitat de canviar la protecció durant la nit, empapar una compresa o un tampó cada hora durant dos a tres hores consecutives)


ALTERACIONS EN LA FASE LÚTIA:

Aquí trobarem l''anomenat síndrome premenstrual (canvis d'humor, sensibilitat als pits, antulls de menjar, fatiga, irritabilitat i depressió) , dismenorrea (dolor abdominal i pèlvic...) etc.… per un rati estrogens / progesterona alterat amb “Dominància estrogènica”

Es pot donar per:


Nivells baixos de progesterona:

Sospitarem en cicles de 24 dies o menys, Sagnats entre l’ovulació i la menstruació, Pèrdues marrons abans que baixi la regla….

Causat per:

a) Alteracions en la fase fol·licular → estrès, hipotiroïdisme, hiperprolactinemia, SOP…

b) Estrès oxidatiu (envelliment) del fol·licle que provoca alteracions en la funció vascular.


Nivells alts d'estrogens

Causat per:

a) Síntesis “accelerada” a partir de l’Aromatassa → Sospitarem si primera regla abans dels 12 anys, Facilitat per acumular grassa als malucs , cuixes i pit (morfotip ginoide), Cicles regulars i menstruacions molt abundants.

b) “Inefectiva” desintoxicació dels estrògens

Aquest desequilibri pot ser origen de: proliferació de teixit, inflamació, dolor en las mames, ansietat...


I COM HA DE SER UN CICLE FISIOLÒGIC?


El teu cicle, perquè sigui fisiològic, ha de ser:

 • Regular en la durada del cicle (28, 29, 30... sense variacions entre cicles).

 • Sense dolor . Durant l’ovulació algunes dones senten dolor lleuger o molèstia per la ruptura del fol·licle quan s’allibera l’ovòcit i en els moviments contractius que ajuden l’ovòcit a desplaçar-se. Però si el dolor és intens, ja no és fisiològic.

 • La sang ha de ser vermella i sense coàguls.

 • Ha de començar “de cop” (no avisar durant dies).

 • Ha de durar entre 3 i 5 dies aprox. No hem d’estar sagnant una gota durant dies.

 • Quantitat suficient, ni molt ni poc (considerem que és molta quantitat quan necessitem un canvi abans de tres hores).

 • Els dies abans pots sentir-te més irritable o trista, però d’una manera subtil; si et fa mal el pit, tens molèsties i el caràcter et canvia molt, passa alguna cosa no fisiològica.

 • L’estat emocional durant aquests dies és de recolliment i ganes de descansar i estar tranquil·la.

 • Després de la regla et sents renovada i energètica.


EL TEU CICLE NO ES FISIOLÒGIC?!


Si la teva regla no compleix aquests criteris o t’han diagnosticat de Síndrome d’Ovaris Poliquístics , endometriosis,... és indicador de que alguna cosa no funciona correctament.


A través de la Psiconeuroimmunologia et podem ajudar a que les teves hormones funcionin adequadament i que tinguis un cicle menstrual normal!


I si estas pensant en quedar-te embarassada, et donarem totes les eines per augmentar la teva fertilitat i la de la teva parella!


Consulta’ns!

댓글


bottom of page