top of page
  • Writer's pictureIntegralium

Al·lèrgia, intolerància i sensibilitat alimentaria


Coneixes la diferència entre una al·lèrgia, una intolerància i una sensibilitat alimentària?


L’única cosa que tenen comú és que totes són reaccions adverses alimentaries. Per entendre-ho millor, les separarem segons si comporten implicació del Sistema Immune o no.


Immunològiques:

Celiaquia→ És una enteropatía desencadenada per la ingestió d’aliments que contenen gluten (proteína que es troba al blat i altres cereals com el sègol, l’espelta, el kamut) en individus predisposats. Es tracta d’una resposta inmunológica complexa, que danya les vellositats intestinals i provoca una malabsorció de nutrients.

Diagnòstic: mitjançant la presència d’anticossos IgA antitransglutaminasa, antigliadina i antiendomisio, biopsia duodenal, HLA DQ2 i DQ8 (genètic)

Tractament: dieta lliure de gluten


Sensibilitat Alimentaria → És una activació errònia del sistema immune davant l’aliment, no mediada per anticossos. Es tracta d’una activació cel·lular directa que es tradueix en alliberació de mediadors inflamatoris que provoquen una inflamació de baix grau i que poden afectar diferents òrgans i sistemes (migraña, dolors musculars, cansament, alteracions del són, de la termoregulació, de la pell…), a part dels símptomes digestius.

Els aliments que més sensibilitat provoquen són la llet , el blat i l’ou.

Diagnòstic: mitjançant tests cel·lulars en viu on es posa en contacte les cèl·lules immunològiques del pacient amb els aliments i es veu quins d’aquests activen la cèl·lula i provoquen alliberació de mediadors inflamatoris com la histamina.

Tractament: S’ha de fer una dieta terapèutica d’exclusió durant 3-6 mesos i després reintroduir-los de forma pautada. S’aconsella fer un estudi de permeabilitat intestinal, ja que si hi ha hiperpermeabilitat és la porta d’entrada per la que els aliments generen problemes immunològics.

També s’aconsella fer una dieta variada, menjar poc de moltes coses. Ja que aquests pacients acostumen a fer-se sensibles a lo que més mengen.


Al·lèrgia → És una reacció on es produeixen anticossos IgE. A l’ingerir l’aliment hi ha una resposta immunològica amb alliberació d’histamina i mediadors inflamatoris que donen lloc als típics símptomes (envermelliment i picor de la pell, inflor d’ulls, llavis,llengua,etc., llagues, dolor abdominal…)

Les principals aliments més al·lergènics són el blat, els làctics, la taronja, l’ou, la llevadura, el marisc, les anous, la soja, les solanàcies...

Diagnòstic: es pot fer per Pricks o per un anàlisis que medeix la IgE específica davant diferents aliments.

Tractament: Les detectades en els primers mesos de vida exigeixen retirar l’aliment durant un temps, però després probablement el nen pugui tornar a menjar l’aliment sense problema. En canvi, en els adults, una vegada diagnosticada l’al·lèrgia s’ha de treure l’aliment de per vida.

Vigilar amb la reactivitat creuada.


No Immunològiques:

Intolerància → És un procés mecànic generalment per dèficits enzimàtics (lactasa, DAO…) . Poden ser intoleràncies primàries (genètiques) o secundàries, per problemes en el tub digestiu com disbiosis, inflamacions, efectes de fàrmacs...

Generalment donen simptomatologia limitada en el sistema digestiu com inflor, dolor abdominal, diarrea, restrenyiment, gasos…, tot i que també poden donar símptomes extradigestius com migranya, sudoració...

Les intoleràncies més comuns són a la lactosa, a la fructosa, al sorbitol o a la histamina.

Diagnòstic: tenen els seus tests propis. Per lactosa, fructosa, sorbitol… es fa una sobrecàrrega del producte concret i s’analitza l’hidrogen i el metà expirat. Al no absorbir-se fermenta a la llum intestinal i provoca gasos. En el cas de la histamina es pot mirar la enzima DAO en sang.

Tractament: Si són intoleràncies primàries s’ha de retirar l’aliment de per vida o prendre l’enzim en suplement (lactasa, DAO…) En les secundàries, que són les més freqüents, si es tracta la patologia de base, és a dir, la disbiosis o la inflamació, la intolerància desapareixerà.


Si teniu dubtes no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres!

bottom of page